Müşteri Hizmetlerimiz : 0533 236 86 05 Özel Servis
 0533 236 86 05
Çağ Oto Ara Oto Pratik Ara

Lastik Jant

Lastik seçiminde üç farklı parametreye dikkat etmek gerekir;

Aracıma uygun lastik hangisi? Araç üreticisinin önerdiği ebat veya ebatlar dahilinde lastik ebatına karar vermek gerekir.

Mevsime uygun lastik hangisi? Sıcaklığın ortalamada 7°’nin altına indiği aylarda kış lastiği, üstünde kaldığı aylarda ise yaz lastiği kullanımı önerilmektedir.

Sürüş tercihlerinize uygun lastik hangisi? Aracınızı yüksek performanslı mı kullanıyorsunuz, konfora mı önem veriyorsunuz, yakıt verimliliği her şeyden önce mi, yoksa bunların hepsinden veya birkaçından biraz mı?

Otopratik noktalarında uzman personelimiz aracınız ve sizin için en doğru lastik alternatifini sunar, hem de bunu Bridgestone, Lassa ve Dayton gibi geniş ve güçlü bir ürün yelpazesi ile gerçekleştirir.

LASTİK DEĞİŞİMİ

Lastik değişimi, hem sürüş performansı ve emniyeti hem de lastiğin ömrü adına uzman ellerde gerçekleşmesi gereken önemli bir süreçtir. Süreç adımlarını sıralamak gerekir ise;

Lastik jant ile birlikte araçtan sökülür,

Lastik janttan ayırılır,

Yeni lastik janta takılır,

Lastik ve jant ikilisinin balans ayarı gerçekleştirilir,

Supaplar değiştirilir,

Lastik araç üreticisinin önerdiği doğru hava basıncı ile şişirilir,

Jant araç üreticisinin önerdiği doğru tork ayarı ile araca tekrardan monte edilir,

Lastik hava basınç sistemi yeniden kalibre edilmeli (ilgili sensörün bulunduğu araçlarda).

Otopratik noktalarında lastik değişimleriniz uzman personellerin ve modern ekipmanların yardımıyla lastiğe ve lastiğin takılı olduğu janta hasar vermeden kusursuz bir şekilde yapılır.

BALANS AYARI HİZMETİ 

 

 

 

Lastik ve jantın çevresindeki dengesiz ağırlıkların dönme esnasında yarattığı değişken kuvvetler, titreşim ve vuruntu (balanssızlık) meydana getirirler. Bu durum yol güvenliğini ve konforu olumsuz etkiler. Balans bozuklukları özellikle yüksek süratlerde direksiyonda ve/veya aracın arka tarafında titreme ile kendini belli eder. İki çeşit balanssızlık vardır;.

Statik Balanssızlık: Araç kaldırılıp tekerlek döndürüldüğünde, tekerlek hep aynı noktası (ağır kısmı) aşağıda kalacak şekilde duruyorsa, statik balanssızlık var demektir. Yüksek hızlarda zıplama (vuruntu) şeklinde hissedilir.

Dinamik Balanssızlık: Tekerleğin sağa ve sola değişik yörüngeler çizerek yalpalı dönmesidir. Yanal titreşim şeklinde hissedilir.

Otopratik noktalarında lastiklerinizin balans ayarı her değişimde gerçekleştirilir. Bu işlem uzman personellerin ve modern ekipmanların yardımıyla gerçekleştirilir.

ROT AYARI

Rot ayarı, tekerlekler arasındaki açı ve uzaklıklarının eşit olması için yapılan bir ayardır ve araç üreticisinin belirttiği değerlerde gerçekleşmektedir. Rot ayarının bozuk olması durumunda araçta sola/sağa çekme, yol tutuşunda azalma, erken lastik aşınmaları ve sonuç olarak lastik ömründe kısalma görülebilir.

Rot ayarı önden alınan darbelerde veya genellikle rastlandığı üzere sert yol koşulları (çukurlar, tümsekler, vb.) sebebi ile bozulmaktadır

Otopratik noktalarında son teknoloji ön düzen cihazları ve uzman personel ile rot kontrolü ve araç üreticisinin belirtmiş olduğu standartlarda rot ayarı yapılır.

LASTİK ROTASYON

Araçlarda ön-arka ve sağ-sol lastikler farklı aşınma gösterdiklerinden, eş aşınmayı sağlamak, dolayısıyla lastik ömrünü arttırmak için lastiklerin yerleri değiştirilmelidir. Rotasyon yapılan araçlarda tüm lastikler yaklaşık aynı zamanda ömürlerini yitirirler. Rotasyon yapılmaz veya yeterli sıklıkta yapılmaz ise önden çekişli araçlarda ön lastikler, arkadan çekişli araçlarda arka lastikler daha çabuk aşınırlar.

Binek lastiklerinde rotasyon yaparken çekiş aksındaki lastiklerin sağ-sol değiştirmeden serbest aksa, serbest akstaki lastiklerin ise çaprazlama olarak çekiş aksına aktarılması tavsiye edilir.

Yönlü lastiklerde rotasyon yaparken çaprazlama yapılmaz. 4X4 araçlarda tüm lastikler diğer aksa çaprazlama yaparak geçirilmelidir.

Tüm bunlar ile birlikte lastik diş derinliği 1,6 mm'den az ise, mutlaka yenisi ile değiştirilmelidir.

Otopratik olarak, lastik ömrünü arttırmak için belirli aralıklarla (10.000 km’de bir) rotasyonu önermekteyiz. Otopratik noktalarında uzman personellerin yardımı ile lastiklerinizin rotasyonu gerçekleştirilir.

LASTİK TAMİR HİZMETİ

Delinme, kesilme ve benzeri dış etkenler sonucu kullanılamayacak duruma gelen lastiklerin, yeniden kullanılabilir hale getirmek amacı ile lastik tamiri gerçekleştirilir. Bu her defasında mümkün olmayabilir. Lastiğin tamir edilebilir durumda olup olmadığı ve tamiri uzman ellerde gerçekleştirilmelidir.

Hatalı Uygulama: Lastik tamirinde gerçekleşen hatalı işlemlerden biri “fitil” ya da içeriden parça konulması sureti ile yapılan tamir işlemidir. Böyle bir tamir işlemi gerçekleştiğinde aslında havanın dışarı çıkması engellenir. Ama oluşan delikten içeriye nem girmesi, dolayısıyla lastik bünyesindeki çelik tellerin paslanması engellenemez. Zaman içerisinde bu pas lastik bünyesinde istenmeyen ayrışmalara sebebiyet verir.

Doğru Uygulama: Gerçek anlamda bir tamiri ancak nitelikli tamir dediğimiz “mantar” veya “şemsiye” yama ile gerçekleştirebiliriz. Böyle bir işlemi yaparken önce açılan delik daha da büyütülür ve temizlenir, daha sonra buraya mantar yama içeriden dışarıya uygulanır. Böyle bir uygulama ile hem lastiğin dışarı hava kaçırması, hem de içine nem alması engellenmiş olur.

Lastik tamiri söz konusu olduğunda; kullanılan ekipmanın kalitesi ve tamiri yapan ustanın eğitim seviyesi ile birlikte tecrübesi çok önemlidir. Otopratik noktalarında lastiğinizin tamiri güvenli ellerde ve nitelikli olarak gerçekleştirilir.

LASTİK HAVA KONTROLÜ HİZMETİ

Lastiğin taşınan yüke uygun hava basıncı ile şişirilmesi, lastiğin hızlı aşınmasını önleyen, ömrünü uzatan etkenlerin başında gelir. Ayrıca yakıt verimliliğini ve sürüş performansını birebir önemli ölçüde etkiler.

Taşınan yük için gerekli katalog basınç değerinden daha fazla veya daha az şişirilen lastiklerde anormal aşınmalar görülür;

Az Hava: Lastiğin sırtı ile yol yüzeyi arasındaki sürtünme artar. Aşırı esneme ve ısıya, dolayısıyla lastiğin bozulmasına ve tabanın dış kenarlarında fazla aşınmaya neden olur.

Fazla Hava: Lastiğin yol arızalarına direncini azaltır. Taban ortasında fazla aşınmaya neden olur ve sürüş konforu azalır.

Araç üreticisinin önerdiği değerlerde gerçekleşen hava basıncı ile lastik tabanı yola tam olarak uyum sağlar. Sürücüsüne hem güvenli bir sürüş, hem uzun bir lastik ömrü, hem de yakıt tüketiminde tasarruf sağlamış olur.

Otopratik olarak düzenli aralıklarla, özellikle uzun yolculuklara çıkılmadan önce lastiklerin havasının kontrol edilmesini önermekteyiz.

LASTİK NİTROJEN DOLUM HİZMETİ

Basınçlı hava ile doldurulan lastiklere oksijen, azot ve diğer gazların yanı sıra su molekülleri de dolar. Bu zamanla lastik içerisinde paslanmaya yol açar.

Nitrojen gazı, su molekülü taşımadığından lastik içinde paslanmaya neden olmaz. Buna ek olarak nitrojen atomları oksijen atomlarından havanın lastiklerden çıkışı daha zor olmaktadır. Bu nedenle basınçlı havayla doldurulan lastik, nitrojen ile doldurulan lastiğe oranla yaklaşık olarak 3 kat daha hızlı basınç kaybına uğrar (iner).

Lastiklerde tavsiye edilen değerden düşük basınç hem sürüş güvenliğini hem de yakıt performansını negatif etkiler. Bu sebeple Otopratik olarak lastiklerinizi şişirirken basınçlı hava yerine nitrojen dolumu tavsiye etmekteyiz.

LASTİK SUPAP DEĞİŞİM HİZMETİ 

Lastik supapları lastik basıncının korunmasını ve lastiğe hava basmayı ya da lastikten hava boşaltmayı sağlayan parçalardır. Bununla birlikte dışarı hava sızdırmamaları son derece önemlidir, aksi takdirde hava basıncı istenilen seviyeden hızla aşağıya düşer. Bu açıdan lastik supapları araç güvenliği için son derece önemli parçalardır.

Lastik supapları genellikle esneklik sağlaması sebebiyle kauçuktan yapılır. Ancak bu malzeme kullanımla birlikte dış etkenler sebebiyle sertleşir ve özelliğini yitirmeye başlar. Lastik supapları ile birlikte supap kapakları de önem arz etmektedir. Supap kapakları supaba su, toz ve çamurun girmesini, bu sayede de supabın bozulmasını engeller.

Otopratik olarak her lastik değişiminde supap değişimini önermekteyiz.

LASTİK OTELİ HİZMETİ

Yazlık ve kışlık lastiklerinizin kullanılmayan dönemde, lastik saklamaya uygun koşullarda, sigortalı olarak saklanması amacıyla oluşturulmuştur.

Neden Lastik Oteli?

Lastikleriniz sigortalı olarak muhafaza edilir.

Lastikleriniz lastik saklama koşullarına uygun bir şekilde (kuru, serin, güneş ışığı almayan asit ve yağ benzeri kimyasallardan uzak) muhafaza edilir.

Lastiklerinizin değişim zamanı geldiğinde değişim için yer aramanıza gerek kalmaz.

Lastikleriniz işlerinde uzman, eğitimli teknisyenler tarafından değiştirilir.

Lastiklerinizi evinize veya başka bir yere taşırken ağır kaldırmadan dolayı oluşacak sağlık problemlerinin önüne geçilir.

Otopratik noktalarında Brisa’nın onay sertifikası vermiş olduğu “Lastik Oteli” depoları müşterilerine hizmet vermektedir.

JANT SÖKME TAKMA HİZMETLERİ 

Jant, aracın yol ile temasını sağlayan lastiğin ayrılmaz bir parçasıdır ve lastiği taşıyarak sürüş güvenliğini ve konforunu doğrudan etkiler.

Jant konusunda dikkat edilmesi gereken en önemli noktalar araç ile jant arasında uyum bulunması ve kullanılan jantların yol koşullarından ötürü zaman içerisinde uğradığı hasarların zamanında müdahale ile düzeltilmesidir. Hatalı jant seçimi ve hasarlı jant kullanımı, araçta balans problemleri yaratıp, sürüş güvenliğini olumsuz etkileyebilecek sonuçlar doğurabilir.

Otopratikler’de her lastik ve jant değişiminde jantlarınız olası hasar/bozukluklara karşı kontrol edilir. Ayrıca Otopratik’lerde yer alan geniş jant yelpazesinden aracınıza uygun olan modeli seçebilirsiniz.

Resimler
BİZİ ARAYIN
Müşteri hizmetlerimizden destek alın
Şikayet, istek, öneri ve bilgi için müşteri hizmetlerimizden
telefon destek alabilir, ya da
info@cagoto.net adresine mail gönderebilirsiniz.
ŞUBELERİMİZ
SOSYAL MEDYA
Manisa Çağ Oto Servis - Oto Pratik ® 2019 Tüm Hakları Saklıdır.